bESTUURSJAAR

Leer Meer

Wat houdt het in? 

Enactus Utrecht wordt parttime bestuurd door zes studenten, wat neerkomt op gemiddeld 20 uur per week. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor het beleid en de strategie van de organisatie. Het bestuur streeft naar een maximale ontwikkeling van de leden, van de ondernemingen en de algehele organisatie binnen een uitdagend speelveld. Om dit in goede banen te leiden coördineert elk bestuurslid naast de functie-specifieke taken ook nog één of meerdere van onze sociale ondernemingen of ondersteunende teams. Verder is het bestuur constant opzoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. 

 

 Wat levert het je zoal op? 

Ervaring met Enactus is géén vereiste voor het vervullen van een bestuursfunctie.
  • Enactus Nederland organiseert in samenwerking met bedrijven als Randstad, KPMG en Unilever verschillende evenementen, trainingen en intervisie-dagen voor het bestuur. Ook krijgt elk bestuurslid een eigen alumni- en business coach die je veel ondersteuning en inzichten bieden voor je verdere loopbaan.

  • Naast deze geweldige mogelijkheden is het ook een jaar met veel gezelligheid, activiteiten als het Enactus-weekend, borrels en uitjes. Er is een goede balans tussen formele en informele sferen. Dit alles maakt een bestuursjaar bij Enactus Utrecht een tijd om nooit te vergeten!

  • Ben je enthousiast, maar heb je nog vragen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe het huidige bestuur hun bestuursjaar ervaart? Ben je niet helemaal zeker of de organisatie bij je past of wil je eens een kijkje nemen bij ons op kantoor? Neem dan contact op met onze HR-manager Merel van der Zwan: hr@enactusutrecht.nl

Ervaringen van bestuursleden

  1. Ik wist al een tijdje dat ik mij graag bij Enactus aan wilde sluiten. Via via had ik gehoord over de gevarieerde groep studenten die aan maatschappelijke en duurzame doelen werken. In mijn studie miste ik altijd de aansluiting met de maatschappij. Daarnaast had ik behoefte om in contact te komen met mensen vanuit verschillende disciplines. Ik zoek altijd graag de uitdaging op en krijg energie van nieuwe dingen leren. Ook was ik op zoek naar een plek waar ik mijzelf kon ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. In een team werken waarin iedereen verschillend is, heeft ervoor gezorgd dat ik meer over mezelf heb geleerd. Mijn persoonlijke coaches uit het bedrijfsleven helpen mij met vraagstukken waar ik tegenaan loop in mijn rol als voorzitter en mijn toekomstige carrière. 

  2. Wat ik leuk vind in mijn rol als bestuurslid is de afwisseling in mijn werk. Mijn week ziet er elke keer anders uit, waardoor ik veel verschillende dingen leer. Zo ben ik naast voorzitter ook Project Coördinator van de onderneming SpelenderGrijs en een Denktankteam. Als voorzitter zorg ik dat alle processen binnen de organisatie goed gaan en bewaak ik de strategie. Daarnaast vind ik de persoonlijke begeleiding die bij mijn rol hoort erg leuk. Nadenken over hoe ons team het beste functioneert is lastig, maar geeft ook mooie nieuwe inzichten. Als Project Coördinator kan ik mijn plezier in ondernemen meer kwijt en help ik de teams door kritische vragen te stellen en hen te helpen in hun proces. Zo organiseer ik bijvoorbeeld brainstormmiddagen, help ik bij de verbetering van de websites en heb ik een keer meegeholpen bij een lunch in de Janskerk waar ouderen met studenten werden verbonden. Kortom, een bestuursjaar bij Enactus heeft mij al veel gebracht. Van het ontwikkelen van mijn soft skills tot het uitbreiden van mijn netwerk. Ik heb soms moeilijke besluiten moeten nemen, prioriteiten moeten stellen en een goede balans moeten vinden tussen Enactus en mijn studie. Dit was niet altijd makkelijk, maar toch is dit altijd goed gegaan doordat we goede begeleiding krijgen en ik een geweldig team heb!

Penny Steenbeek, Voorzitter 19/20

Daan Dijkstra, Evenementen & ondernemingen 19/20

  1. Ik heb naast mijn studie Sociologie de minor ‘Entrepreneurship’ gedaan. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met het runnen van een eigen bedrijf, wat erg mijn interesse trok. Sociologie kenmerkt mijn interesse in menselijk gedrag en de maatschappij, maar ik mistte het praktisch/ondernemend bezig kunnen zijn met opgedane kennis binnen mijn studie en minor. Ik kwam al snel bij Enactus terecht en solliciteerde direct. Na een jaar bij Toekies te hebben gezeten, was ik concrete ervaring binnen het runnen van een sociale onderneming en goede vrienden rijker. Hierna ging ik vol overtuiging voor een bestuursjaar. Binnen het bestuur houd ik mij nu bezig met het organiseren van evenementen en trainingen, om de kennisopbouw van de leden binnen sociaal ondernemerschap te bevorderen en te zorgen dat teams zo snel mogelijk kunnen groeien naar een zelfstandige sociale onderneming. Dit zijn evenementen zoals het Start Stop Continue (een groot pitch podium) en trainingen van consultancy of trainingsbureaus. Hiernaast begeleid ik de Academy, een onderneming die opgeleid wordt tot trainers, en training geeft aan de andere ondernemingen binnen Enactus. Verder overzie ik de structuur van de begeleiding van de rest van de ondernemingen. Een leuk onderdeel van mijn jaar is het organiseren van een groot lustrum feest, waar we 15 jaar Enactus vieren samen met onze leden en alumni. Ik heb erg veel energie gekregen van de hechte betrokkenheid bij de teams en een bestuursjaar is ook nog is erg goed voor je netwerk. Al met al kan ik dus concluderen dat dit een ongelofelijk leerzame en tegelijkertijd leuk jaar is geweest die ik iedereen kan aanraden.

  1. Als HR Manager van Enactus Utrecht draag ik verantwoordelijkheid voor het wervingsproces van A tot Z en de ontwikkeling van de leden en HR binnen de organisatie. Je hebt als bestuur de vrijheid om je eigen focuspunten te leggen en je in te zetten op de vlakken waar je goed in bent of juist in wil groeien. Zo heb ik me bijvoorbeeld ook bezig gehouden met het in praktijk brengen van een HR-beleid (People plan) om de organisatie verder te professionaliseren. Daarnaast ben ik projectcoördinator van de superleuke onderneming: De Klimaatjes! Dit jaar heeft me een enorme boost gegeven op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Denk hierbij aan uitdagingen aangaan, softskills leren middels coaching en trainingen maar vooral ook juist in de dagelijkse momenten, ontdekken wat je leuk en minder leuk vindt, uitbreiding van mijn netwerk en dit alles samen met 5 superleuke bestuursgenoten waarmee je elk top en flopmoment kunt delen. Een organisatie managen temidden van een ondernemende, creatieve en inspirerende vibe van studenten met een hart voor mens en wereld. 

Merel van der Zwan, HR-manager 19/20

Contact

Email: communicatie@enactusutrecht.nl
Bolognalaan 101
3584CJ, Utrecht
MON-WED-DO 10:00 - 17:00

"A head
for business
a heart
for the world"