Enactus is een internationale non-profitorganisatie die toegewijd is om studenten te stimuleren de wereld te verbeteren door middel van sociaal ondernemerschap.

world wide dingetjes


Enactus Worldwide

Een voorbeeld is het Spring Back-project in de VS, waar Enactus de recycling van 9.600 matrassen bevordert en daarmee full-time banen creëert voor acht voormalig daklozen en gevangenen. Of in Kenia, daar verhoogt Enactus het verkoopsucces van 30 honinghandelaren met bijna vijftig procent. Of in Guatemala, waar Enactus 45 bewoners van een dorp helpt om hun inkomen te verdrievoudigen. Ze recyclen waardevolle materialen, maken er portemonnees, armbanden en tassen van en verkopen ze vervolgens.


Enactus Nederland

In Nederland zijn er zeventien lokale Enactus Teams die gerund worden door studenten van universiteiten en hogescholen.

In samenwerking met bedrijven en hogeronderwijsinstellingen, ontwikkelen de teams maatschappelijke projecten die levens veranderen en een betere en duurzame wereld mogelijk maken.

De overkoepelende organisatie, Enactus Netherlands, is verantwoordelijk voor begeleiding en training van de teams en voor het organiseren van nationale evenementen.

Enactus Netherlands werkt nauw samen met dertig partnerbedrijven in Nederland, zoals Heineken, KPMG en Unilever. Zij bieden niet alleen financiële ondersteuning om de teams te ontwikkelen en de projecten voortdurend te verbeteren, maar zetten ook hun professionele expertise in om studenten verder te helpen.


Competities

Om het ondernemerschap en de innovatie van de Enactus Teams te stimuleren organiseert Enactus Netherlands jaarlijks de Nationale Competitie, de afsluiting van het Enactus jaar. Op dit evenement laten alle Enactus Teams in een presentatie zien op welke manier zij voor impact hebben gezorgd in hun omgeving. Een professionele jury, bestaande uit leden van onze partners en stakeholders, beoordeelt de projecten en benoemt een Team tot National Champion. Enactus Utrecht heeft de Nationale Competitie nu al 5 jaar achter elkaar gewonnen!

19095321_10155555122226802_6533255408633979248_o

De winnaar van de Nationale Competitie vertegenwoordigt Nederland tijdens de Enactus World Cup. Hier komt een selecte groep van 3500 studenten en leiders uit het bedrijfsleven bij elkaar en gaan de strijd met elkaar aan door te presenteren wat zij het afgelopen jaar hebben bereikt. Afgelopen jaar was dit in Londen en volgend jaar zal het plaatsvinden in Silicon Valley!

world cup schreeuw

Hieronder een sfeerimpressie van de Enactus World Cup 2016 in Toronto, waar Enactus Utrecht aanwezig mocht zijn om Enactus Netherlands te vertegenwoordigen.