De zes bestuursleden van Enactus Utrecht 2015-2016 blikken terug op hun ervaringen bij Enactus Utrecht:

Niels van Belzen, voorzitter

Dit jaar heb ik de functie van voorzitter binnen Enactus Utrecht. Twee jaar geleden ben ik begonnen bij een van onze ondernemingen; Kookeiland. Tijdens mijn tijd bij Kookeiland heb ik al heel erg veel mogen leren en heb ik een inzicht gekregen in het runnen van je eigen sociale onderneming. Na anderhalf jaar met heel veel plezier en energie deel uit te maken van die onderneming, heb ik gesolliciteerd voor het bestuur. Ik wilde mezelf graag nog meer ontwikkelen in een aansturende rol. Als voorzitter heb ik daar zeker de kans voor gekregen!

In de functie van voorzitter ben ik verantwoordelijk voor al het partner contact, met als voorbeeld Rabobank Utrecht en de Universiteit Utrecht. Ook ben je het contactpersoon tussen Enactus Nederland en het bestuur. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de bestuursleden, en zorg ik er samen met hen voor dat de ondernemingen zich blijven ontwikkelen, impact blijven vergroten en de leden zichzelf kunnen ontwikkelen binnen hun tijd bij Enactus.

Los van dit alles, zijn de sociale contacten via Enactus ontzettend leuk! Om samen te mogen werken met zoveel enthousiaste en gemotiveerde leden, dat geeft heel veel energie. Ik ben heel erg blij dat ik dit jaar heb gekozen voor een functie binnen het bestuur!

Peter Streefkerk, projectmanager

In mijn functie als Projectmanager ben ik dit jaar verantwoordelijk voor het begeleiden van 3 van onze projectteams en het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van onze leden. Ik begeleid dit jaar de teams achter SosSjaal, Gat in de Markt en Rebottled. De visie en strategie van Enactus Utrecht, die je samen met de rest van het bestuur ontwikkelt, probeer ik terug te laten komen in mijn projectteams. Als Projectmanager coach en begeleid ik vooral de ‘teamcaptains’ die ieder vervolgens zijn of haar team aansturen. Ieder team is echter enorm verschillend en ieder team(lid) heeft een andere manier van communiceren of sturing nodig. In mijn functie leer ik dan ook ontzettend veel over teamdynamieken, leiderschap, samenwerking en bovenal hoe ik als Projectmanager daar sturing aan kan geven. Daarnaast maak ik van dichtbij mee hoe SoSjaal, Gat in de Markt en Rebottled zich als sociale onderneming ontwikkelen, waar ik zelf ook veel van opsteek. Tijdens coachsessies met mijn Enactus business-of alumnicoach reflecteer ik op mijn ontwikkelingspunten, waardoor je ook daadwerkelijk groeit in je functie en als persoon. Los van dat je jezelf enorm ontwikkelt, help je als onderdeel van Enactus Utrecht via ondernemerschap een kwetsbare groep mensen verder: deze win-win is wat een bestuursjaar bij Enactus Utrecht voor mij zo mooi maakt!

Afgelopen juni kwam ik van ‘buitenaf’ direct in het bestuur van Enactus Utrecht terecht en voordat ik het wist voelde het alsof ik al jaren onderdeel van Enactus was.

Stephanie Platschorre, events & innovatiemanager en vicevoorzitter

Ik ben Stephanie en dit jaar met heel veel plezier de Vice-voorzitter en Events- & Innovatiemanager van Enactus Utrecht. Benieuwd naar wat ik hier nou zo leuk aan vind en of dit ook iets is voor jou? Lees dan snel verder!

Allereerst ondersteun ik als vice-voorzitter de voorzitter waar nodig. Zo spreek ik Niels bijna dagelijks over de dagelijkse updates van het bestuur en de stichting en denken we samen na over wat we in de toekomst moeten doen en welke doelen we kunnen stellen.

Als Events-manager ben ik dit jaar verantwoordelijk voor de evenementen die we organiseren voor de leden, en dit zijn er heel wat. Zoals de maandelijkse Enactus-avonden; het altijd legendarische Enactusweekend; het Partner- en Alumni event; twee Bring a Friend avonden en maandelijks een workshop voor de leden. In deze functie wordt ik uitgedaagd om steeds opzoek te gaan naar een leuke en interessante invulling van de activiteiten die aansluit op de behoeften van de leden. Een functie die veel voldoening geeft, wanneer je ziet dat iedereen een leuke en vaak leerzame avond heeft gehad.
Tot slot ben ik in de functie van innovatiemanager ook projectcoördinator van de Denktank. Binnen deze functie kan ik veel creativiteit kwijt en ontwikkeling ik mijn leiderschapskwaliteiten. Als Denktank brainstormen we regelmatig waardoor je ook als projectcoördinator heel veel leert van de visies en kennis van de Denktank leden. Ook krijg je de kans om samen met een team een onderneming op te zetten vanaf het begin. Iets wat een enorm leerzame ervaring is!

Nu het jaar op zijn einde loopt kan ik alleen maar mee geven hoe erg ik genoten heb van mijn jaar als bestuur. Na al 1,5 jaar teamlid en teamcaptain geweest te zijn van Oma’s United, was mijn twijfel of een bestuursjaar bij Enactus nog genoeg uitdaging zou bieden. Uit ervaring kan ik zeggen dat niets minder waar is. Tijdens een bestuursjaar leer je de stichting op een hele andere manier kennen en heb ik genoten van iedere minuut en mij geen moment verveeld!

Lisa van Langen, projectmanager

Als Projectmanager ben ik dit jaar binnen Enactus Utrecht verantwoordelijk voor het begeleiden van 3 van onze projectteams: Klikstart, Kookeiland en Potje Met. Hier heb ik ontzettend veel plezier in en ik leer steeds weer nieuwe dingen. Binnen deze functie ontwikkel ik mijn leiderschapskwaliteiten en coaching- vaardigheden, maar ik leer juist ook om afstand te nemen en vertrouwen te hebben in mijn teams. Bovendien ben ik intensief betrokken bij de inhoud van de projecten zelf, waardoor ik steeds meer leer over het altijd vage begrip ‘sociaal ondernemerschap’ en het werken in projectteams. Verder heb ik, los van mijn specifieke functie, het afgelopen jaar al hard gewerkt aan mijn persoonlijke leerdoelen. Deze heb ik samen met mijn 2 coaches opgesteld en ik probeer op verschillende manieren, zowel individueel als samen met mijn bestuur, deze doelen te bereiken. Maar wat ik het allermooiste aan Enactus vind, is dat je door jezelf zo te ontwikkelen, ook een andere groep mensen kan helpen! Kortom, een bestuursjaar bij Enactus kan ik iedereen aanraden: een echte uitdaging!

Lisa de Wit, penningmeester

In tegenstelling tot de meesten van mijn bestuursgenoten, was ik nog niet bekend bij Enactus Utrecht voordat ik de Penningmeester werd. Dit vind ik één van de krachten van het bestuur, zowel externe als interne blikken worden gecombineerd en juist dit biedt een uniek perspectief om de organisatie door en door te leren kennen. Buiten de uitdagingen binnen het penningmeesterschap, heb ik ook de kans gekregen om het project Oma’s United te coördineren. Dit is ideaal om niet alleen bezig te zijn met cijfers, maar ook om het sociale aspect van Enactus Utrecht mee te pakken.

Dit sociale aspect vind je niet alleen in het helpen van je doelgroep, maar ook in de studenten met wie je deze uitdaging aan gaat. Ik heb zo veel verschillende, leuke mensen leren kennen binnen Enactus Utrecht, maar ook binnen de besturen van de andere Enactus steden. Bovenal leer je jezelf kennen, wat jouw sterke eigenschappen zijn binnen een samenwerking en hoe je eventuele zwakke eigenschappen kan verbeteren. Dit laatste is een unieke ervaring die in mijn ogen alleen een bestuursjaar kan bieden op zo’n jonge leeftijd en die heel handig van pas komt in andere aspecten van zowel je persoonlijke als professionele leven.

Sanne Bitter, communicatie & recruitment manager

Naast de specifieke skills binnen mijn functie als communicatie & recruitment manager, ontwikkel ik mezelf op allerlei vlakken. Je leert hoe het is om verantwoordelijkheid voor een stichting te dragen, intensief samen te werken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dankzij mijn twee persoonlijke coaches vanuit het bedrijfsleven en het alumni-netwerk, die altijd voor me klaarstaan, ben ik actief bezig met het behalen van mijn leerdoelen.

Los van al deze ontwikkelingspunten is er ook heel veel ruimte voor gezelligheid bij Enactus! Ik heb hele leuke mensen leren kennen, gezellige borrels en feestjes bijgewoond, op bestuursweekend geweest, en een fantastische reis met Enactus Nederland naar Zuid-Afrika gemaakt!

Een bestuursjaar bij Enactus Utrecht