Afgeronde ondernemingen

Enactus Utrecht is opgericht in 2005. In de afgelopen 15 jaar is er veel gebeurd. Veel ideeën zijn ontwikkeld, waarvan sommigen zijn doorontwikkeld tot sociale ondernemingen. De ene succesvoller dan de andere, maar één ding hebben ze hoe dan ook met elkaar gemeen: hun bestaan heeft geleid tot belangrijke impact op grote groepen kwetsbare mensen. Sommige ondernemingen zijn gestopt, omdat er uiteindelijk geconcludeerd moest worden dat ze geen duurzame toekomst hadden. Zo werd er weer ruimte gemaakt voor nieuwe ideeën. Toch zijn we ontzettend trots op wat deze ondernemingen bereikt hebben.

Het anderhalvemeterwijntje is een initiatief dat is ontstaan ten tijde van Corona. Door alle maatregelen omtrent COVID-19 zijn  mensen geneigd om binnen te blijven. Het risico is dat we elkaar niet meer spreken en geen sociaal contact meer hebben. Met het anderhalvemeterwijntje werd hierop ingespeeld: door een fles wijn cadeau te doen geef je niet enkel aan dat je aan elkaar denkt, maar ook door er een datum op te zetten waarop de fles open moet. Niet alleen een leuke ervaring, maar ook een verantwoorde manier om elkaar zorgeloos te zien. Op deze manier droeg het anderhalvemeterwijntje bij aan de sociale en mentale gezondheid van mensen ten tijde van Corona.

Gat in de Markt heeft sociaal en duurzaam ondernemerschap op de kaart gezet door middel van het organiseren van markten. Door sociale en duurzame ondernemers een podium te bieden, hebben ze bezoekers in contact brengen met de unieke producten van de ondernemingen. Zo ontstonden er nieuwe netwerken en uitwisselingen, waar sociaal ondernemers van profiteren en waar het publiek geïnspireerd is geraakt. In mei 2015 heeft de eerste editie van Gat in de Markt plaatsgevonden. In juni 2019 is het concept van Gat in de Markt overgenomen door de Social Impact Factory uit Utrecht, waar het zal worden voortgezet!

Potjemet ging voedselverspilling tegen door middel van het maken en verkopen van biologische wortelsinaasappeljam en appelbietenjam. De jam werd in een professionele keuken gemaakt door mensen met een verstandelijk beperking, bij Reinaerde. De groenten en fruit werden ingekocht bij BioRomeo en waren van oorsprong biologisch. Ze voldeden niet aan de eisen van de regulieren supermarkten, waardoor veel van deze groenten werden  weggegooid als Potjemet niet zou inspringen!

Kookeiland leverde heerlijke exotische hapjes uit allerlei verschillende culturen, die gemaakt waren door een vaste cateringteam. Dit cateringteam bestond uit vrouwen met een vluchtelingenachtergrond, die in Nederland wonen en hier een bestaan proberen op te bouwen. De winst die op de cateringen werd gemaakt, werd onder andere gebruikt om de vrouwen de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontwikkelen door het volgen van bijvoorbeeld taal- en hospitalitycursussen. Het doel van Kookeiland was om deze vrouwen uiteindelijk door te laten stromen naar de arbeidsmarkt. 

In 2012 is Oma’s United opgezet, welke eenzaamheid onder ouderen tegenging. Oma’s United heeft er al die tijd naar gestreefd ouderen in de huidige maatschappij te betrekken door creatieve en gezellige middagen voor hen te organiseren. Uit deze middagen zijn veel mooie producten voortgekomen. Zo wordt ons bekendste product, het Oma’s United Tasje, door menig Utrechtenaar gedragen. 

Het doel van SoSjaal was zowel het maatschappelijk als financieel ondersteunen van vluchtelingenvrouwen in Nederland. Deze vrouwen hadden met elkaar gemeen dat ze goed konden breien, maar minder goed waren in de Nederlandse taal. Dit laatste gebrek wilde SoSjaal verkleinen door de vrouwen de mogelijkheid te geven om breiworkshops te geven aan Nederlands publiek waarbij zij de taal werkende wijs leerden kennen. Daarnaast zorgde het team voor de verkoop van hippe, duurzame producten, gebreid door de vrouwen, waarvan een deel van de winst werd teruggekeerd aan de vrouwen.

Contact

Email: communicatie@enactusutrecht.nl
Bolognalaan 101
3584CJ, Utrecht
MON-FRI 09:00 - 17:00

"A head
for business
a heart
for the world"