bESTUURSJAAR

Wat houdt het in? 

Enactus Utrecht wordt parttime bestuurd door zes studenten, wat neerkomt op gemiddeld 20 uur per week. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor het beleid en de strategie van de organisatie. Het bestuur streeft naar een maximale ontwikkeling van de leden, van de ondernemingen en de algehele organisatie binnen een uitdagend speelveld. Om dit in goede banen te leiden coördineert elk bestuurslid naast de functie-specifieke taken ook nog één of meerdere van onze sociale ondernemingen of ondersteunende teams. Verder is het bestuur constant opzoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Meer weten? Neem contact op met hr@enactusutrecht.nl

 

Wat levert het je zoal op? 

Ervaring met Enactus is géén vereiste voor het vervullen van een bestuursfunctie.

Ervaringen van bestuursleden

  1. Een van de dingen die ik heel bijzonder vind aan een bestuursjaar bij Enactus, is de coaching die je aangeboden krijgt vanuit het alumni netwerk en de partners van Enactus Nederland. Elke twee weken zit ik met mijn coach om te sparren over allerlei vraagstukken op het gebied van leiderschap, dingen die spelen binnen mijn functie of bestuur of over mijn toekomstige carrièrepad. Op deze manier sta ik echt stil bij wat ik leer in mijn bestuursjaar en krijg ik allerlei tools aangereikt door mijn coaches. Daarnaast kan ik ook wel echt zeggen dat dit bestuursjaar bijna een jaar verder nog steeds niet is gaan vervelen, doordat mijn weken er elke keer weer anders uit zien. Zo ben ik de ene week brainstorms aan het organiseren voor de strategiesessies met mijn bestuur, ben ik de andere week bezig met het organiseren van een training voor de teamcaptains van de ondernemingen en weer een andere week houd ik mij bezig met de persoonlijke ontwikkeling van mijn bestuursgenoten. Doordat ik naast mijn functiespecifieke taken ook nog projectcoördinator ben van de onderneming Spelendergrijs krijg ik gelijk een super interessant kijkje in de wereld van het ondernemerschap. Kortom, dit jaar heeft mij enorm veel bijgebracht: het opbouwen van een groot netwerk van ambitieuze studenten en interessante partners, de vaardigheden om een organisatie te leiden en ingewikkelde strategische keuzes te maken en het bijwonen van interessante trainingen. Ook al hebben wij dit bestuursjaar in coronatijden moeten doen, heb ik het gevoel dat dit niet ten koste is gegaan van de leercurve die je als bestuurslid kan doormaken. Daarnaast ben ik heel dankbaar dat ik dit samen met mijn leuke bestuur heb kunnen doen en weet ik zeker dat wij elkaar na onze Enactus tijd nog regelmatig blijven zien!

  2.  
 +

Nina Kuipers, Voorzitter 20’21

Daan Dijkstra, Evenementen & ondernemingen 19/20

  1. Ik heb naast mijn studie Sociologie de minor ‘Entrepreneurship’ gedaan. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met het runnen van een eigen bedrijf, wat erg mijn interesse trok. Sociologie kenmerkt mijn interesse in menselijk gedrag en de maatschappij, maar ik mistte het praktisch/ondernemend bezig kunnen zijn met opgedane kennis binnen mijn studie en minor. Ik kwam al snel bij Enactus terecht en solliciteerde direct. Na een jaar bij Toekies te hebben gezeten, was ik concrete ervaring binnen het runnen van een sociale onderneming en goede vrienden rijker. Hierna ging ik vol overtuiging voor een bestuursjaar. Binnen het bestuur hield ik mij bezig met het organiseren van evenementen en trainingen, om de kennisopbouw van de leden binnen sociaal ondernemerschap te bevorderen en te zorgen dat teams zo snel mogelijk kunnen groeien naar een zelfstandige sociale onderneming. Dit zijn evenementen zoals het Start Stop Continue (een groot pitch podium) en trainingen van consultancy of trainingsbureaus. Hiernaast begeleidde ik de Academy, een onderneming die opgeleid wordt tot trainers, en training geeft aan de andere ondernemingen binnen Enactus. Verder overzie ik de structuur van de begeleiding van de rest van de ondernemingen. Een leuk onderdeel van mijn jaar was het organiseren van een groot lustrum feest, waar we 15 jaar Enactus vieren samen met onze leden en alumni. Ik heb erg veel energie gekregen van de hechte betrokkenheid bij de teams en een bestuursjaar is ook nog is erg goed voor je netwerk. Al met al kan ik dus concluderen dat dit een ongelofelijk leerzame en tegelijkertijd leuk jaar is geweest die ik iedereen kan aanraden.

Als Marketing Manager van houd ik me bezig met de marketingstrategie van de organisatie. Ik beheer de sociale mediakanalen, de website en ben verantwoordelijk voor het werven van nieuwe leden. Daarnaast ben ik projectcoördinator van het geweldige team Klimaatjes dat binnenkort op eigen benen gaat staan als onderneming. Ook begeleid ik de marketing managers van de ondernemingen, wat tot een aantal waardevolle en niet onbelangrijk ook gezellige meetings heeft geleid. Het mooie aan de functie vind ik dat er weinig vast staat en je je creativiteit er op kan loslaten. Zo heb ik aan het begin van het jaar een toffe en professionele video laten maken waarin de ondernemingen van Enactus Utrecht in beeld worden gebracht en de organisatie op de kaart wordt gezet. Ook heb ik mooie kaarten laten maken om naar partners, leden en potentiële leden te versturen. Het werven van nieuwe studenten voor Enactus is een belangrijke taak die je op veel manieren kan aanpakken. Zo heb ik me bezig gehouden met online advertenties, maar ook met het organiseren van een marketingstunt en een informatieavond. Naast je functie-specifieke taken ben je natuurlijk ook bezig met het reilen en zeilen van de hele organisatie. Vergaderingen, meetings, kickstartdagen organiseren en trainingen geven. Je doet het niet alleen en werkt veel samen met je bestuursgenootjes. Zo heb ik dit jaar veel samengewerkt met onze HR-manager tijdens de werving en selectie en bij het onderzoek doen naar diversiteit en internationalisering. Ook werk ik samen met onze events manager aan een Enactus boek vol interviews en ondernemende verhalen gemaakt voor en door de sociale ondernemer. Wat ik zou willen meegeven aan mijn opvolger is om alles aan te pakken wat je tof vind, als jij plezier hebt in wat je doet straalt dat uit naar iedereen. Naast dat je heel veel leert over jezelf, je professioneel en persoonlijk ontwikkelt, moet je niet vergeten er ook onwijs van te genieten. Ik neem naast heel veel ervaring en zelfkennis ook hele mooie vriendschappen mee uit dit jaar, en dat is me onwijs veel waard!

Puck van Tussenbroek, Marketing Manager 20’21

Contact

Email: communicatie@enactusutrecht.nl
Bolognalaan 101
3584CJ, Utrecht
MON-WED-DO 10:00 - 17:00

"A head
for business
a heart
for the world"